środa, 30 października 2013

Nie daj się przeziębieniu

Co z tego, że na zewnątrz jest słonecznie i ciepło- mamy koniec października i o tym trzeba pamiętać. Temperatury przyjemne ale wystarczy ubrać się za lekko lub zbyt ciepło, dmuchnięcie wiatru i jesteśmy "załatwione". Jak się nie dać przeziębieniu? W aptekach jest spory wybór leków- od tabletek do ssania, po specjalne spraye itd. Ale co robić kiedy biegająca mama karmi piersią? I tutaj pojawia się problem. Nie mały problem. Jest jednak pewien domowy sposób, sposób mojego męża, który często stosujemy oboje i co ciekawe zazwyczaj nie zawodzi. Nazywamy to BROT ZUPA lub WODZIONKA :-) Myślę, że niektóre z Was będą również go znały. A jeśli nie to proszę- przepis poniżej:
Porcja na jedną osobę.
2- 3 ząbki czosnku (najlepiej ze sklepu ekologicznego- taki czosnek naprawdę ma smak i zachowuje swoje właściwości) przeciskamy przez praskę. Dodatkowo czosnek rozcieramy jeszcze z solą. Przekładamy na talerz lub do dużego kubka. Dodajemy masło- 1 łyżeczka wystarczy. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy kawałek kostki rosołowej do smaku (tutaj również polecam ekologiczne bez sztucznych dodatków), ewentualnie maggi rzecz jasna ekologicznej :-) Kroimy chleb w kosteczki i wrzucamy do zupki. Chleb może być lekko czerstwy- dobrze wchłonie zupkę. Jeśli ktoś lubi (a ja lubię :-)) to w zupce można rozmieszać żółtko. Gotową zupkę popijamy. Jest gorąca więc uwaga. Jak nie popijamy to wtedy inhalujemy się. To bardzo ważne.


To stary, skuteczny, babciny przepis i co najważniejsze- NATURALNY. Dlaczego działa? Bo czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Ja taką zupkę robię sobie przed pójściem spać. Wtedy kiedy moja najmłodsza (której jestem nadal jedyną żywicielką) już śpi i wiem, że nie będę jej szybko karmić. Dlaczego może to być ważne? Bo niektóre niemowlęta nie lubią smaku i zapachu mleka matki po spożyciu przez nią czosnku. Więc tutaj proszę podchodźcie do sprawy ostrożnie bo nie chcę nikomu zafundować nieprzespanej nocy z głodnym dzieckiem na rękach. Ale można spróbować najpierw z 1 ząbkiem czosnku i dokładać z czasem. Polecam :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz